Topraksız Tarım Nedir ?

Topraksız Tarım Nedir ?

Topraksız Tarım Nedir?  

Topraksız Tarım dünyada ilk olarak uzay yolculukları için tasarlanmış fakat daha sonra yüksek verimler alınması nedeni ile normal tarım sisteminde de kullanılmaya başlanmıştır. Bu üretim sistemi genelde seralarda yapılmakta ve iklimlendirme, sulama gibi tüm işlemleri otomasyon sistemi ile yönetilmektedir. Toprak yerine bitkilerin dikildiği Cocopeat, Kayayünü, Perlit adı verilen yetiştirme ortamları ya da su kültürü dediğimiz sistemler kullanılmaktadır. Bugün Domates, Biber, Hıyar gibi ürünlerde en yüksek verimleri bu sistem ile yapılan üretimde alınmaktadır. Açık tarlada toprakta üretilen domatesten 1000 m2 alandan 6-7 ton alınırken bu sistem ile 30 - 60 ton arasında verim alınabilmektedir. Türkiye’ de Topraksız Tarım, 1995 yılında ilk olarak Antalya’ da Özel Sektör’ ün girişimi ile başlamış ve bugün yaklaşık 900 hektar (ha)’ lık alana ulaşmıştır. İşletme büyüklükleri 1 ile 60 ha arasında değişmektedir. Büyük bir kısmında domates (özellikle salkım domates) yetiştirilmekte ancak talebe göre Biber, Salatalık, Kavun gibi ürünlerde bu sistemle üretilebilmektedir. 

Alışveriş sepetiniz boş!